Војводина у малом: „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната” 19. и 20. фебруара онлајн


Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata

Традиционална гастрономска и културна манифестација, четврти „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната”, биће одржана 19. и 20. фебруара онлајн, а публика ће моћи да прати програм путем сајта Културног центра Руменка, као и Фејсбук и Инстаграм странице Културне станице Руменка.

Манифестација „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната” слави гастрономску и културну традицију овог поднебља, које слови за „Војводину у малом”, а богат програм понудиће и ове године садржај саткан од културе сећања.

У оквиру манифестације, у петак 19. фебруара од 11 сати, сви заинтересовани моћи ће онлајн да испрате промоцију публикације „Каталог градитељског наслеђа Руменке”. Публикација представља јединствени приказ археолошких налазишта, старих карти места и локалитета, али пре свега, градитељског наслеђа на простору данашње Руменке.

Овим пројектом направљен је значајан искорак када је реч о материјалном наслеђу и култури сећања једног локалитета, али је истовремено, пером историчара, археолога и осталих сарадника на пројекту, испричана прича о коренима, развоју и нестајању градитељства које баштинимо, те је од посебне важности сачувати га и освестити колико је значајно поседовати такво богатство претходника.

Каталог градитељског наслеђа Руменке настао је са жељом да се јединственост њене материјалне баштине сабере, обједини и сачува, те као таква представи домаћој и страној публици.

Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata

Сутрадан, у суботу 20. фебруара од 11 сати, гастрономима и посетиоцима сајта Културног центра Руменка биће доступан и кулинарски материјал „Зимска војвођанска трпеза кроз историју”, док ће од 17 сати на званичној Фејсбук страници Културне станице Руменка почети онлајн концерт тамбурашког оркестра „Дерани”, представника равничарског мелоса који традиционално прати уживање у гастрономији.

Манифестација, по којој је Руменка позната и ван граница наше земље, темељи се на културном и забавном контексту придодатом гастрономском оквиру некадашње Пихтијаде.

Оваква синергија, увеличана специфичним духом равнице, која слави уживање у музици, доброј храни и вину, никога неће оставити равнодушним.

Четврти „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната” биће реализовани у сарадњи Културне станице Руменка са Заводом за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Музејом Града Новог Сада.

Фестивалски оквир на који су посетиоци навикли, одржаће се у току године када епидемиолошке мере то буду дозволиле.