Vojvodina u malom: „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” 19. i 20. februara onlajn


Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata

Tradicionalna gastronomska i kulturna manifestacija, četvrti „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”, biće održana 19. i 20. februara onlajn, a publika će moći da prati program putem sajta Kulturnog centra Rumenka, kao i Fejsbuk i Instagram stranice Kulturne stanice Rumenka.

Manifestacija „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” slavi gastronomsku i kulturnu tradiciju ovog podneblja, koje slovi za „Vojvodinu u malom”, a bogat program ponudiće i ove godine sadržaj satkan od kulture sećanja.

U okviru manifestacije, u petak 19. februara od 11 sati, svi zainteresovani moći će onlajn da isprate promociju publikacije „Katalog graditeljskog nasleđa Rumenke”. Publikacija predstavlja jedinstveni prikaz arheoloških nalazišta, starih karti mesta i lokaliteta, ali pre svega, graditeljskog nasleđa na prostoru današnje Rumenke.

Ovim projektom napravljen je značajan iskorak kada je reč o materijalnom nasleđu i kulturi sećanja jednog lokaliteta, ali je istovremeno, perom istoričara, arheologa i ostalih saradnika na projektu, ispričana priča o korenima, razvoju i nestajanju graditeljstva koje baštinimo, te je od posebne važnosti sačuvati ga i osvestiti koliko je značajno posedovati takvo bogatstvo prethodnika.

Katalog graditeljskog nasleđa Rumenke nastao je sa željom da se jedinstvenost njene materijalne baštine sabere, objedini i sačuva, te kao takva predstavi domaćoj i stranoj publici.

Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata

Sutradan, u subotu 20. februara od 11 sati, gastronomima i posetiocima sajta Kulturnog centra Rumenka biće dostupan i kulinarski materijal „Zimska vojvođanska trpeza kroz istoriju”, dok će od 17 sati na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kulturne stanice Rumenka početi onlajn koncert tamburaškog orkestra „Derani”, predstavnika ravničarskog melosa koji tradicionalno prati uživanje u gastronomiji.

Manifestacija, po kojoj je Rumenka poznata i van granica naše zemlje, temelji se na kulturnom i zabavnom kontekstu pridodatom gastronomskom okviru nekadašnje Pihtijade.

Ovakva sinergija, uveličana specifičnim duhom ravnice, koja slavi uživanje u muzici, dobroj hrani i vinu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Četvrti „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” biće realizovani u saradnji Kulturne stanice Rumenka sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Muzejom Grada Novog Sada.

Festivalski okvir na koji su posetioci navikli, održaće se u toku godine kada epidemiološke mere to budu dozvolile.