Светлана Палада: Желим нам да брзо наставимо тамо где смо стали


svetlana palada

Вансеријски глас, џез и лепота – неодољива комбинација која описује певачицу Светлану Паладу чија каријера се непоколебљиво држи већ 25 година. Снажан и нежан вокал ове енергичне даме, љубитељи квалитетне музике имаће прилику да слушају, у интересантној комбинацији са џез бендом “Џезва & Џезвица”, онлајн, 13. јануара, у оквиру традиционланог новосадског Дочека. Публика ће моћи да прати концерт на новој платформи visitns.rs.

Препознатљива и неустрашива, својим вокалом плени још од ’96. године када постаје вокални солиста Радио Новог Сада. Схватајући важност едукације убрзо почиње усавршавање у Београду, долази и до Летње школе Берклија, у оквиру џез фестивала „Умбрија“ у Италији, 2005. године, у класи великих музичара као што је Дона Макелрој и Дениса Монтгомерија III, да би на крају и сама почела да предаје вокалну технику и води своју класу, у Центру за музичко образовање „Културно склониште”.

Светлана је 2010. потписала свој први инострани уговор за издавачку кућу „Амадеа Рекордс“ и њен сингл „Indigo Child“ се нашао на свим сајтовима за скидање музике iTunes, CD Baby. Исте године, започела сарадњу и са О&М Академијом и учествовала у раду мјузикла „Сав тај шоу” за који је музику написала Марина Адамов Стојадиновић, по тексту Оливере Инић, као асистент предавач вокалне технике. Интезивно сарађује са Новосадским Биг Бендом и Кватретом Александра Дујина.

Вокал Светлана Палада, контрабасиста Федор Рушкуц, гитариста Владимир Јаковљевић, бубњар Ненад Којић једнако је „Џезва & Џезвица“, како бисте описали осећање које вас веже за овај сјајни квартет?

Ми смо сви професионалнци, и дуго, дуго сарађујемо. Феђа, Ненад и Вања су моје колеге, браћа, музички сапутници, свашта смо прошли заједно. Све што се дешава на сцени, иде на поглед, на осећај. Осећам се удобно и комфорно у њиховом друштву, ушушкано, баш као мала џезвица. Мени је увек част да свирам са њима, па ми је изузетно драго што ће публика имати прилику управо да осети наш мали рај и с тим осећањем уђе у Нову годину.

Пандемија је неминовно утицала на музички свет. Сви наступи су отказани, настало је затишје. Наступ бенда „Џезва & Џезвица“ биће приказано онлајн, али извођење је без публике у Култуној станици Руменка. Како је певати пред празном салом?

Осећање није сјајно. Бавим се и педагошким радом, па могу да кажем да сам сачувана, јер имам „хлеб у рукама“, али тај извођачки део изузетно трпи, како ја тако и остале колеге. Могу да кажем да сам тужна због тога и желела бих да у Новој години, све ово стане и да почнемо колико толико да радимо. С друге стране, музичар може нешто да ради. Поред педагошког рада, овај период ми је пружио време у ком сам могла да се бавим и ауторским радом. Надам се да ће се у Новој години и реализовати. Желим нам брзо да наставимо, тамо где смо стали.

Читав уметнички свет преселио се у онлајн формат. Како ви видите дигитализацију уметности?

Основна ствар наше делатности је та размена енергије са публиком. И без тога, није то то. Надам се да је то привремено и да ћемо се ускоро вратити у клубове, на позорницу, пред публику што јесте смисао наше професије. Ситуација нас је приморала да се окренемо онлајн формату, не само нас музичаре већ и друге професије. Али морамо да се сналазимо у околностима које нису бас сјајне, као и да пружимо нашој публици заводљиву џез магију.

Где је данас џез, а како га видите у будућности?

Џез је постао као и класика. Класика мајка, џез отац, па сва остала деца. Стално се дешава фузије и то је нормално, али суштина увек остаје иста. За мене лично, увек ће акустика имати приоритет, жива свирка, живо извођење – то има неког смисла. Сматрам да ни промена некад није лоша. Музика струји и мења се, али, верујем да ће суштина џеза остати и у будућности.

Новосађани већ четврти пут за редом обележавају Дочек кроз концепт два календара, два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара. Европска престоница културе ове године определила се за алтернативни – онлајн формат програма, у оквиру ког ће наступити и светски виртуоз Стефан Миленковић са новосадским ансамблом Камерата академика, оперска певачица Агота Виткаи Кучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић, Електрични оргазам, Буч Кесиди, виолинисткиња Лана Зорјан, Новосадски гудачки квинтет и други, представљајући нове просторе за културу у Новом Саду. Детаљне информације и сатнице емитовања програма можете погледати на платформи visitns.rs.

Фото: Урош Дожић