„Џезва & Џезвица“ на Дочеку 7529: Сваки концерт је другачији, али овај ће бити посебан


džezva & džezvica

У оквиру већ традиционалног, четвртог новосадског Дочека, публика ће имати прилику да ужива у наступу фантастичног џез квартета „Џезва & Џезвица“ који ће бити одржан онлајн, 13. јануара на новој платформи Visit Novi Sad.

Певачица Светлана Палада, контрабасиста Федор Рушкуц, гитариста Владимир Јаковљевић и бубњар Ненад Којић, врсни џез музичари, свирају заједно преко 20 година у различитим саставима, и деле љубав према истом музичком правцу, али и једни према другима. Није им било тешко да се окупе за ову прилику.

Ми смо сви професионалнци, и дуго, дуго сарађујемо. Феђа, Ненад и Вања су моје колеге, браћа, музички сапутници, свашта смо прошли заједно. Све што се дешава на сцени, иде на поглед, на осећај. Осећам се удобно и конфорно у њиховом друштву, ушушкано, баш као мала џезвица. Мени је увек част да свирам са њима”, истиче певачица Светлана Палада, која иза себе има богату џез каријеру, дугу 25 година.

Исти осећај дели и контрабасиста Федор Рушкуц кад прича о бенду, и додаје да ће концерт у оквиру Дочека 7529. бити посебан.

Свако џез извођење је извођење за себе. Због тога је џез толико моћан. Слично је, али је увек другачије, па ће и овај концерт представљати посебну причу. Другачији ће бити и због тога што ће бити празна сала Културне станице Руменка. Волимо да комуницирамо са публиком јер публика нам даје енергију, зато нам свима желим да се ситуација врати у нормалу и да можемо да свирамо. Људи су жељни свирке“, истакао је Рушкуц, уметник светског ранга, који је имао прилику да сарађује уметницима као што су Кит Копленд, Денис Роуланд, Кристијан Јакоб, Антонина Бенет, Елиот Мејсон, Стјепко Гут, Васил Хаџиманов, Ратко Дивјак и многи други.

Светлана Палада још од ’96. године плени својим талентом. Добитница је многобројних награда, једна је од најцењенијих пратећих вокала данашњице. Светлана је 2010. потписала свој први инострани уговор за издавачку кућу АМАдеа Рекордс и њен сингл „Indigo child“ нашао се на музичким сајтовима iTunes и CD Baby.

И гитариста Владимир Јаковљевић може се похвалити богатом биографијом. Поред тога што је завршио џез академију у Грацу, сарађивао је са Борисом Ковачем на снимању албума „Балладс ат тхе енд оф тиме”, који је издат за инострано тржиште. Од 2005. године почиње сарадњу са бендом „Милаћопезо“. Члан је Новосадског Биг Бенда од 2006. године, са којим је снимио албуме „Само музика” и „Поларис“.

Иако најмлађи у овом, новогодишњем саставу, и бубњару Ненаду Којићу може се позавидети на музичкој каријери. Сарађивао је са еминентним јазз фусион музичарима. Свирао је у бројним бендовима и учествовао у остваривању различитих пројеката као што су „Mayoke Group“, „Mr. Balloon“, „Форум за нови плес Језик зидова“, летња школа „Clime art for change“, „Ухвати ритам Балкана“ и многим другим. Од 2013. године, постаје професор бубњева у „Културном склоништу“.

Несумњиво је да ће „Џезва & Џезвица“ учинити 13. јануар уметничким догађајем за памћење.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе. Четврти Дочек, представиће светског виртуоза, интернационално награђиване извођаче, али и младе наде најразличитијих музичких жанрова – класичне, традиционалне и електронске музике, џеза, инди-рока, репа…

 

Фото: Урош Дожић