Каталог градитељског наслеђа Руменке


Каталог градитељског наслеђа Руменке представља јединствен приказ археолошких налазишта, старих карата места и локалитета али пре свега градитељског наслеђа на простору данашње Руменке. Каталог је настао као плод међуинституционалне сарадње две установе културе Културног центра „Руменка“ и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

[URIS id=1144]

Јединственим, афирмативним приказом градитељског наслеђа од сакралног, преко објеката под претходном заштитом до јавних споменика и објеката од важности за место и житеље, овим пројектом направљен је значајан искорак у односу према материјалном наслеђу и култури сећања једног локалитета. Истовремено, пером историчара, археолога и осталих сарадника на пројекту испричана је прича о коренима, развоју и нестајању градитељства које баштинимо, те је од посебне важности сачувати га и освестити колика је чаролија и богатство поседовати такав дар претходника.

Каталог градитељског наслеђа Руменке настао је са жељом да се чаролија њене материјалне баштине сабере, обједини и сачува те као таква представи нашој и страној публици, с обзиром на то да је, поред културног, она важан део туристичке понуде Града Новог Сада, посебно у светлу предстојеће 2022. године у којој Нови Сад, а тиме и Руменка као његов важан део, слови за Европску престоницу културе.

С тим у вези, каталог ће бити преведен на енглески језик а промоција, штампа публикације и изложба фото-документације планирана је за период када епидемиолошке мере то дозволе.