Каталог градитељског наслеђа Руменке


Каталог градитељског наслеђа Руменке представља јединствен приказ археолошких налазишта, старих карата места и локалитета али пре свега градитељског наслеђа на простору данашње Руменке. Каталог је настао као плод међуинституционалне сарадње две установе културе Културног центра „Руменка“ и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Rumenka-00
Rumenka-01
Rumenka-02
Rumenka-03
Rumenka-04
Rumenka-05
Rumenka-06
Rumenka-07
Rumenka-08
Rumenka-09
Rumenka-10
Rumenka-11
Rumenka-12
Rumenka-13
Rumenka-14
Rumenka-15
Rumenka-16
Rumenka-17
Rumenka-18
Rumenka-19
Rumenka-20
Rumenka-21
Rumenka-22
Rumenka-23
Rumenka-24
Rumenka-25
Rumenka-26
Rumenka-27
Rumenka-28
Rumenka-29
Rumenka-30
Rumenka-31
Rumenka-32
Rumenka-33
Rumenka-34
Rumenka-35

Јединственим, афирмативним приказом градитељског наслеђа од сакралног, преко објеката под претходном заштитом до јавних споменика и објеката од важности за место и житеље, овим пројектом направљен је значајан искорак у односу према материјалном наслеђу и култури сећања једног локалитета. Истовремено, пером историчара, археолога и осталих сарадника на пројекту испричана је прича о коренима, развоју и нестајању градитељства које баштинимо, те је од посебне важности сачувати га и освестити колика је чаролија и богатство поседовати такав дар претходника.

Каталог градитељског наслеђа Руменке настао је са жељом да се чаролија њене материјалне баштине сабере, обједини и сачува те као таква представи нашој и страној публици, с обзиром на то да је, поред културног, она важан део туристичке понуде Града Новог Сада, посебно у светлу предстојеће 2022. године у којој Нови Сад, а тиме и Руменка као његов важан део, слови за Европску престоницу културе.

С тим у вези, каталог ће бити преведен на енглески језик а промоција, штампа публикације и изложба фото-документације планирана је за период када епидемиолошке мере то дозволе.