„Džezva & Džezvica“ na Dočeku 7529: Svaki koncert je drugačiji, ali ovaj će biti poseban


džezva&džezvica

U okviru već tradicionalnog, četvrtog novosadskog Dočeka, publika će imati priliku da uživa u nastupu fantastičnog džez kvarteta „Džezva & Džezvica“ koji će biti održan onlajn, 13. januara na novoj platformi Visit Novi Sad.

Pevačica Svetlana Palada, kontrabasista Fedor Ruškuc, gitarista Vladimir Jakovljević i bubnjar Nenad Kojić, vrsni džez muzičari, sviraju zajedno preko 20 godina u različitim sastavima, i dele ljubav prema istom muzičkom pravcu, ali i jedni prema drugima. Nije im bilo teško da se okupe za ovu priliku.

Mi smo svi profesionalnci, i dugo, dugo sarađujemo. Feđa, Nenad i Vanja su moje kolege, braća, muzički saputnici, svašta smo prošli zajedno. Sve što se dešava na sceni, ide na pogled, na osećaj. Osećam se udobno i konforno u njihovom društvu, ušuškano, baš kao mala džezvica. Meni je uvek čast da sviram sa njima”, ističe pevačica Svetlana Palada, koja iza sebe ima bogatu džez karijeru, dugu 25 godina.

Isti osećaj deli i kontrabasista Fedor Ruškuc kad priča o bendu, i dodaje da će koncert u okviru Dočeka 7529. biti poseban.

Svako džez izvođenje je izvođenje za sebe. Zbog toga je džez toliko moćan. Slično je, ali je uvek drugačije, pa će i ovaj koncert predstavljati posebnu priču. Drugačiji će biti i zbog toga što će biti prazna sala Kulturne stanice Rumenka. Volimo da komuniciramo sa publikom jer publika nam daje energiju, zato nam svima želim da se situacija vrati u normalu i da možemo da sviramo. Ljudi su željni svirke“, istakao je Ruškuc, umetnik svetskog ranga, koji je imao priliku da sarađuje umetnicima kao što su Kit Koplend, Denis Rouland, Kristijan Jakob, Antonina Benet, Eliot Mejson, Stjepko Gut, Vasil Hadžimanov, Ratko Divjak i mnogi drugi.

Svetlana Palada još od ’96. godine pleni svojim talentom. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, jedna je od najcenjenijih pratećih vokala današnjice. Svetlana je 2010. potpisala svoj prvi inostrani ugovor za izdavačku kuću AMAdea Records i njen singl „Indigo child“ našao se na muzičkim sajtovima iTunes i CD Baby.

I gitarista Vladimir Jakovljević može se pohvaliti bogatom biografijom. Pored toga što je završio džez akademiju u Gracu, sarađivao je sa Borisom Kovačem na snimanju albuma „Ballads at the end of time”, koji je izdat za inostrano tržište. Od 2005. godine počinje saradnju sa bendom „Milaćopezo“. Član je Novosadskog Big Benda od 2006. godine, sa kojim je snimio albume „Samo muzika” i „Polaris“.

Iako najmlađi u ovom, novogodišnjem sastavu, i bubnjaru Nenadu Kojiću može se pozavideti na muzičkoj karijeri. Sarađivao je sa eminentnim jazz fusion muzičarima. Svirao je u brojnim bendovima i učestvovao u ostvarivanju različitih projekata kao što su „Mayoke Group“, „Mr. Balloon“, „Forum za novi ples Jezik zidova“, letnja škola „Clime art for change“, „Uhvati ritam Balkana“ i mnogim drugim. Od 2013. godine, postaje profesor bubnjeva u „Kulturnom skloništu“.

Nesumnjivo je da će „Džezva & Džezvica“ učiniti 13. januar umetničkim događajem za pamćenje.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Četvrti Doček, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa…

 

Foto: Uroš Dožić