Пројекат Culture Up – децентрализација културе на европском нивоу


Подизање капацитета културних установа ван центра града и у руралним срединама, главни је циљ пројекта Culture Up који окупља девет представника из пет различитих земаља и у оквиру ког је одржан први онлајн састанак на ком је свако од партнера пројекта представио своју организацију и улогу коју има на пројекту.

Главна идеја је подизање капацитета на основу примера најбољих пракси и преноса искуства, знања и know-how путем умрежавања на европском нивоу између институција културе, организација цивилног друштва и локалних представника власти који раде у области културе у руралним и периферним областима.

Нови Сад на пројекту Culture Up поред Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ представља и Културна станица Руменка, а остали партнери на пројекту су из четири земље – Данска, Ирска, Финска, Холандија:  Provincie Fryslan (Холандија), Galway County Council (Ирска), Stichting Keunstwurk (Холандија), Sastamala Community College (Финска), Tampere Art Museum (Финска), Kulturskole (Данска), kao i Ringkøbing Skjern Kommune (Данска) који су носиоци пројекта.

Користећи различита искуства, стратегије, знање и перспективе са уметничког, културног, институционалног и нивоа локалних власти, сви партнери ће радити на размени и развоју стратегије са европским партнерима и вредностима. Циљ је постављање активног плана који ће функционисати као нови модел за учење и каталист за одржив развој културе у неурбаним срединама.

Идеја је да запослени у културним организацијама и центрима из ових пет земаља путују, посећују друге културне установе и центре и међусобно размењују знање и примере добре праксе са својим колегама из других градова.

Активности пројекта биће спроведене у складу са епидемиолошким мерама за борбу са пандемијом коронавируса.