Онлајн изложба посвећена великој српској принцези Јелени Карађорђевић Романов


Погледајте изложбу „Јелена Карађорђевић — мајка последњег Романова у царској Русији“, о српској принцези коју су историјски извори неправедно запоставили. Њена судбина трагиком оставља без даха, док племенитост и несвакидашња личност принцезе оправдавају епитет миљенице Јелене Петровне.

Кроз призму Јелениног живота, изложба „Јелена Карађорђевић — мајка последњег Романова у царској Русији“ представља историју руског и српског народа у периоду смене векова (1885 — 1918) коју су обележили велики историјски потреси – Балкански ратови, Први светски рат, Фебруарска и Октобарска револуција и трагично страдање царске породице Романов, који ће Јеленин живот неповратно разорити, а њу учинити принцезом без домовине и породице.

Изложба је реализована поводом 100-годишњице трагичног страдања царске породице Романов у сарадњи са Руском академијом наука (Одсек за историју), Руским ваздухопловним институтом и Удружењем за очување историјског наслеђа „Магистра”.

Јелена Карађорђевић (21. 10. 1844 — 16. 10. 1962) била је најстарија ћерка српског краља Петра I Карађорђевића и црногорске кнегиње Зорке, а по удаји за за руског кнеза Јована Константиновича Романова постаје и велика кнегиња руске царске породице Романов. Воља судбине била је да Јелена постане и мајка последњег Романова рођеног на тлу царске Русије, после векова владавине ове царске лозе.

Жена која је пленила својим духом и топлином, суочавала се са страдањима током целог живота, од прераног губитка мајке, преко одрастања у дијаспори, до трагичног губитка супруга који је погубљен после Октобарске револуције са остатком породице Романов, 18. јула 1918. године. Туга за изгубљеним супругом и кратком породичном срећом учиниће да не пожели никада више да створи дом, те ће принцеза све до смрти са децом живети у дијаспори скромним и усамљеничким животом.

Изложба прати живот Јелене Карађорђевић Романов од рођења на Цетињу 1884. године до њеног напуштања Русије после трагичне егзекуције супруга Јована Константиновича Романова и целе породице Романов 17. и 18. јула 1918. године у Алапајевску, током прогонства царске породице у Сибир. Животни пут велике жене пратиле су велике и ненадокнадиве трагедије, а историја оба народа којима је припадала и које је бескрајно волела и помагала у доба страдања, испричана је на изложбеним фотографијама и текстовима који их прате. Изложба је најпре представљена у мају 2019. године у Културном центру „Руменка” поводом отварања пројекта „Руски кутак” који је представио руску библиотеку и пројекат бесплатног учења руског језика у трајању од три године, а све је реализовано као донација Руске хуманитарне мисије Културном центру „Руменка“.

За наше драге посетиоце изложбу смо услед пандемије реализовали у виртуелној форми. Погледајте, прочитајте, надамо се да ћете уживати!

[URIS id=1217]