Onlajn izložba posvećena velikoj srpskoj princezi Jeleni Karađorđević Romanov


Pogledajte izložbu „Jelena Karađorđević — majka poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji“, о srpskoj princezi koju su istorijski izvori nepravedno zapostavili. Njena sudbina tragikom ostavlja bez daha, dok plemenitost i nesvakidašnja ličnost princeze opravdavaju epitet miljenice Jelene Petrovne.

Kroz prizmu Jeleninog života, izložba „Jelena Karađorđević — majka poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji“ predstavlja istoriju ruskog i srpskog naroda u periodu smene vekova (1885 — 1918) koju su obeležili veliki istorijski potresi – Balkanski ratovi, Prvi svetski rat, Februarska i Oktobarska revolucija i tragično stradanje carske porodice Romanov, koji će Jelenin život nepovratno razoriti, a nju učiniti princezom bez domovine i porodice.

Izložba je realizovana povodom 100-godišnjice tragičnog stradanja carske porodice Romanov u saradnji sa Ruskom akademijom nauka (Odsek za istoriju), Ruskim vazduhoplovnim institutom i Udruženjem za očuvanje istorijskog nasleđa „Magistra”.

Jelena Karađorđević (21. 10. 1844 — 16. 10. 1962) bila je najstarija ćerka srpskog kralja Petra I Karađorđevića i crnogorske kneginje Zorke, a po udaji za za ruskog kneza Jovana Konstantinoviča Romanova postaje i velika kneginja ruske carske porodice Romanov. Volja sudbine bila je da Jelena postane i majka poslednjeg Romanova rođenog na tlu carske Rusije, posle vekova vladavine ove carske loze.

Žena koja je plenila svojim duhom i toplinom, suočavala se sa stradanjima tokom celog života, od preranog gubitka majke, preko odrastanja u dijaspori, do tragičnog gubitka supruga koji je pogubljen posle Oktobarske revolucije sa ostatkom porodice Romanov, 18. jula 1918. godine. Tuga za izgubljenim suprugom i kratkom porodičnom srećom učiniće da ne poželi nikada više da stvori dom, te će princeza sve do smrti sa decom živeti u dijaspori skromnim i usamljeničkim životom.

Izložba prati život Jelene Karađorđević Romanov od rođenja na Cetinju 1884. godine do njenog napuštanja Rusije posle tragične egzekucije supruga Jovana Konstantinoviča Romanova i cele porodice Romanov 17. i 18. jula 1918. godine u Alapajevsku, tokom progonstva carske porodice u Sibir. Životni put velike žene pratile su velike i nenadoknadive tragedije, a istorija oba naroda kojima je pripadala i koje je beskrajno volela i pomagala u doba stradanja, ispričana je na izložbenim fotografijama i tekstovima koji ih prate. Izložba je najpre predstavljena u maju 2019. godine u Kulturnom centru „Rumenka” povodom otvaranja projekta „Ruski kutak” koji je predstavio rusku biblioteku i projekat besplatnog učenja ruskog jezika u trajanju od tri godine, a sve je realizovano kao donacija Ruske humanitarne misije Kulturnom centru „Rumenka“.

Za naše drage posetioce izložbu smo usled pandemije realizovali u virtuelnoj formi. Pogledajte, pročitajte, nadamo se da ćete uživati!

[URIS id=1217]