Jelena Karađorđević — majka poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji


Onlajn izložba pod nazivom „Jelena Karađorđević — majka poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji“ biće predstavljena danas, 26. marta, na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Rumenka, kao i na sajtu kulturnih stanica u 17 časova.

Kroz prizmu života princeze Jelene Karađorđević izložba će predstaviti istoriju ruskog i srpskog naroda u periodu smene vekova (1885 — 1918) koju su obeležili veliki istorijski potresi – Balkanski ratovi, Prvi svetski rat, Februarska i Oktobarska revolucija i tragično stradanje carske porodice Romanov, koje će Jelenin život nepovratno promeniti, a nju učiniti princezom bez domovine i porodice.

Životni put ove znamenite žene pratile su velike tragedije, a srpsku princezu istorijski izvori, koji su nam do sada bili dostupni, nepravedno su  zapostavili. Ipak, upravo ova izložba pokazuje koliki je Jelenin značaj u istoriji ne samo Srbije, već i Rusije i u odnosu ta dva naroda.

Izložba će biti realizovana povodom stogodišnjice od tragičnog stradanja carske porodice Romanov, u saradnji sa Ruskom akademijom nauka (Odsek za istoriju), Ruskim vazduhoplovnim institutom i Udruženjem za očuvanje istorijskog nasleđa „Magistra“.