Квартети Јосипа Славенског први пут на територији Новог Сада


Јосип Славенски је успео у својим композицијама да буде актуелан на европској сцени не заостајући за водећим композиторима те епохе, а да при том сачува идентитет народа из ког је изникао“ тако о уметнику који га је инспирисао говори Игор Хавран, чији ће пројекат „Јосип Славенски“, бити реализован 10. октобра у Културној станици Руменка.

Концерт у извођењу квартета Арго биће изведен у 19 часова, док ће дан раније наступити у Културној станици Буковац.

Радујемо се наступима јер ћемо на местима где није постојала редовна пракса извођења класичне музике, имати част да одсвирамо први и други квартет Јосипа Славенског, и тако, колико знамо, по први пут извести ова дела на територији Новог Сада“ каже Хавран.

На питање зашто је баш Славенски био инспирација за његов пројекат, Игор одговора да се многе особености експресионизма могу наћи у његовим делима.

Његов експресионизам чини се није био субјективна неопходност, већ последица преламања фолклорног кроз фокус уметничког. Јосип Славенски је ослушкивао дух, традицију и дамар народа којим је био окружен. Изучавао је фолклор на, за његово доба, неуобичајен начин, проничући у оно првобитно, успевши често да пронађе најдаље и најчистије изворе народне музике. Трагао је за изразом, за бојом, за другачијим звуком, за штимунгом и атмосфером коју је својом музиком сликао. Његовим примером желимо да се водимо и ми“ прича Хавран.

Концерт на ком ће публика имати прилике да чује дела славног композитора, је заправо и промоција новооформљеног квартета Арго, основаног са жељом чланова да заједно трагају, играју се и боре за музику, промовишући вредности које ће допринети очувању идентитета и богатству духа и културе људи са ових простора.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Пројекат „Јосип Славенски” један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.