ODLOŽENO Bal na vodi


U subotu, 28. novembra, u velikoj sali Kulturne stanice Rumenka, biće organizovano filmsko veče tokom kojeg će biti prikazan kultni domaći film Bal na vodi. Projekcija počinje u 18 časova.

Bal na vodi je jugoslovenski igrani film snimljen 1985. godine u režiji i po scenariju Jovana Aćina. Delimično je inspirisan istoimenim holivudskim mjuziklom koji je uživao izuzetnu popularnost kada je prikazan u Jugoslaviji pedesetih godina, odnosno u vreme kada se odigrava radnja filma.

Protagonisti su četvorica beogradskih mladića koji dele ljubav prema zapadnoj kulturi i načinu života, kao i ljubav prema svojoj lepoj drugarici. Radnja prikazuje kako se njihova bezbrižna mladost i snovi sudare sa stvarnošću koju predstavlja rigidni komunistički sistem.

Bal na vodi je izazvao veliku pažnju zbog toga što su predstavnici vladajuće jugoslovenske komunističke ideologije u filmu prikazani kao negativci, dok su predstavnici predratne buržoazije i prema režimu neprijateljski nastrojeni emigranti prikazani sa simpatijama. Zbog toga se Bal na vodi često naziva prvim otvoreno antikomunističkim filmom na prostorima Jugoslavije.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.